torstai 23. toukokuuta 2013

Oksentelua ja lääkkeitä

Lähes koko talvi selvittiin ilman neidin oksentelua, mutta nyt sitä on taas alkanut ilmeentyä. Mitään ruokaahan
ei olla vaihdettu tai mitään erikoista lisätty, joten syy on edelleen mysteeeri. Varasin eilen siis ajan eläinlääkärille mielessäni leikkaushaavan tarkistus ja outo patti haavan päässä. Sain ajan heti seuraavalle päivälle, joten tänään kiisimme jälleen klinikalle. Taiga oli yllätävän reipas ja suostui jopa kävelemään lääkärissä omin jaloin. Haavan toisessa päässä oli havaittavissa lääkärin sanoin paikallista ärsytysreagointia, joka johtuu tikkilangan päästä mahan sisäpuolella(ei ole päässyt sulamaan). Lanka todennäköisesti tulee haavan patista itse pois ja irtoaa helposti, mutta jos ongelmia esiintyy on uuden ell.reissun aika. Onneksi leikkaukseen liittyvät muutamat käynnit ovat ilmaisia. Samalla ajalla keskusteltiin lääkärin kanssa vähän Taigan oksentelusta. Saatiin siihen ensiapuun Anteps-liuosta, jota myös ihmiset voivat käyttää närästykseen. Myös pillerilaatta Cerenia lähti klinikalta mukaan. Kyseiset pillerit ovat pahoinvointilääkkeitä ja erityisesti oksentelun estämiseksi. Lisäksi meillä on itsellämme Aptus Nutrisalia, jota laitetaan koiran veteen tarvittaessa. Kun Taigan olotilanne paranee eikä oksentelua esiinny on ruokamerkin muutoksen aika. Eläinlääkäri epäili vahvasti jotain ruoka-aine allergiaa ja suositteli kokeiltavaksi hypoallergenic ruokaa Royal Caninilta. Itse olen hiukan epäluuloinen Royal canin ruokamerkkeihin, joten nyt pitää aloittaakin ruuan koostumuksen anlysointi ja vertailu. 


  
Muut ravintoaineetMäärä
Arginiini1,52 %
L-lysiini1,17 %


RavintoainetaulukkoMäärä
Raakavalkuainen21,0 %
Rasva19,0 %
Hehkutusjäännös8,4 %
Tärkkelys36,6 %
Raakakuitu1,0 %
Kosteus9,5 %
Kalsium1,01 %
A-vitamiini31000,0 KY/kg
Tauriini2100,0 mg/kg
Luteiini5,0 mg/kg
Ravintokuitu5,5 %
Linolihappo4,07 %
Omega-6-rasvahapot4,24 %
Biotiini3,09 mg/kg
C-vitamiini200,0 mg/kg
E-vitamiini600,0 mg/kg
Typettömät uuteaineet (NFE)41,1 %
Metaboloituva energia (laskettu NRC85:n mukaan)3788,5 kcal/kg
DL-metioniini1,03 %
Metaboloituva energia (mitattu)4025,0 kcal/kg


VitamiinitMäärä
Foolihappo13,7 mg/kg
Koliini2100,0 mg/kg
B1-vitamiini (tiamiini)27,2 mg/kg
B2-vitamiini (riboflaviini)49,0 mg/kg
B5-vitamiini (pantoteenihappo)146,1 mg/kg
B3-vitamiini (niasiini)485,0 mg/kg
B6-vitamiini (pyridoksiini)76,2 mg/kg
D3-vitamiini800,0 KY/kg


KivennäisaineetMäärä
Rauta184,0 mg/kg
Mangaani68,0 mg/kg
Sinkki245,0 mg/kg
Jodi2,8 mg/kg
Kalium1,0 %
Kupari15,0 mg/kg

Jos jollain on kokemuksia tästä ruuasta niin laittakaa ihmeessä kommenttia! Jos tiedätte hyviä toisen merkkisiä allergiaruokia niin apu kelpaa myös siinä. Ja muut saa tietenkin auttaa analysoimisessa, koska en ole itse nii kauheasti perehtynyt eri ravintoainepitoisuuksiin, koska olen ollut tyytyväinen nykyiseen ANF-nappulaan kaikin puolin. 
Ja vielä pienenä positiivisena yllätyksenä minut on kutsuttu VAKAVA-kokeen toiseen vaiheeseen niin Helsinkiin kuin Joensuuhun kesäkuun toisella viikolla. Jännittävää!! 

6 kommenttia:

 1. Ei ole kokemusta tuosta RC:n ruuasta, mutta kaivoin esille (oletettavasti juuri tuon ruuan) koostumuksen ja noh.... "riisi, hydrolysoitu soijavalkuaisuute, eläinrasvat, kivennäisaineet, hydrolysoitu siipikarjanmaksa, soijaöljy, juurikaskuitu, frukto-oligosakkaridit, kalaöljy, purasruohoöljy, isosamettikukkauute (luteiinin lähde). "

  Tuossa tulee melkein kaikki (ainakin 99,999%) protsku pelkästä riisistä ja soijasta, kun taas koiralle luonnollisesti parhain proteiininlähde on liha. Se on tietty hankala, kun ei tiedä mistä ruoka-aineesta tuo reaktio voisi johtua niin ei myöskään tiedä mitä kannattaisi vältellä. Yleisimpiä ruoka-aineallergioiden aiheuttajia on nauta, kana, lammas, kala, kananmuna, vehnä, maissi ja soija. Maissia ja soijaa löytyy ihan älyttömän monista naksuista, mutta monissa minun näkemissäni ns. grain-free versioissa viljan tilalla sidosaineena on käytetty perunaa.
  Minähän en ole eläinlääkäri tai mitään, mutta.... :D mitä ANFia Taiga syö tällä hetkellä? Olisko mahdollisuus vaihtaa johonkin toiseen kuivamuonaan, jossa hiilihydraatin lähde (viljat, riisi, maissi) sekä proteiinin lähde (liha, ruuasta riippuen myös vilja) on täysin erit?

  VastaaPoista
 2. Löysin myös eilen käppänäfoorumia selatessa, että myös 1st choice valmistaa hypoallergenic ruokaa, mutta vastaavasti siinä on käytetty perunaa ja ankkaa. Kuulosti ja näytti paljon paremmalta lyhyen vilkaisun jälkeen. Taiga syö nyt ANFin lammas-riisi papanoita. Anfilla on tietääkseni myös muutama holistic ruoka, jossa on riisin tilalle perunaa+ankkaa/kanaa/kalaa. Pitääkin alkaa tutustua myös niihin. Kiitos Nasu vinkeistä!

  VastaaPoista
 3. Miksi epäluuloja Royal Caninin suhteen? :) Jotkut kasvattajat ja eläinlääkärit suosittelee sitä, tietenkin varmaan rodusta riippuen. Meillä Sanin kaa Royal Canin on paras vaihtoehto sille, se maistuu sille parhaiten ja muutenkin vatsa toiminut paremmin. Mutta tosta allergiaruuasta ei kyllä ole kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Milakin syö Royalia.

   Poista
  2. Ehkä eniten juuri sen R&C ruuan sisältö. Esimerkkinä Royal Canin Mini adult-ruoka, jossa on käytetty markkinoiden halvimpia sidosainetta eli maissia, jota koira ei tarvitse ollenkaan. En väitä, että riisi tai muu vastaava olisi nekään yhtään tarpeellisia, mutta johonkin ruokaan oli minunkin päädyttävä. Lisäksi R&C ruoka sisältää soijaa, mitä vastaavasti ei löydy ANFin ruuasta. Meidän kasvattaja syöttää myös koirillensa R&C Mini Sensibleä viimeisen tietoni mukaan, ja se ruoka on kuulemma ihan jees. Taiga söi myös pienenpänä sitä R&C penturuokaa. Lisäksi toivoisin, että koirani ruuasta löytyisi mahd. paljon lihaa. Tietenkin barfilla tai luonnonmukaisella ruokavaliolla pääsisi parhaisiin tuloksiin ja saisi valvoa/suunnitella ihan itse sen mitä koirallensa tarjoaa. Tämä ruokintamuoto ei ikävä kyllä meille sovi, joten se on yliviivattu pois listalta. Tällä hetkellä ruuissa vahvimmilla on juuri 1st Choicen hypoallergenic ruoka. :)

   Poista
  3. "Miksi epäluuloja Royal Caninin suhteen?" Koska koiranruokahyllyltä löytyy sisällöllisesti laadukkaampaa ja hinta-laatu -suhteeltaan parempaa ruokaa kuin RC ;) Jos vähänkään pidempään jää miettimään mistä nuo RC:n ruuat tehdään, niin huomaa ainesosaluettelossa maissin ja riisin olevan erittäin suuressa osassa. Maissi ei sula koiran mahassa, koira ei hyödy siitä mitenkään, se on vaan pelkkää vatsantäytettä. Sanon aina, että RC on cornflakeseja pellettien muotoon pussitettuna. Ja kun miettii miten noista RC:n ruuista osataan kiskoa kuluttajien rahoja, niin itse pistän rahani mieluummin ruokaan, josta koira saa maksimaalisen hyödyn.
   Kasvattajat suosittelevat RC:tä, koska saavat RC:n kasvattajakerhoon liityttyään kys. ruokaa ihan kivalla alennuksella. Jotkut kasvattajat taas eivät muuten vaan tiedä tuon taivaallista koiran ruokinnasta tai heitä ei vaan kiinnosta. Eläinlääkärit eivät juurikaan saa koulutusta koiran ruokintaan liittyen, vaan heille järjestetään (suomalaisessa koulussa) yksi ainoa ruokintaa koskeva kurssi, ja senkin pitää esim. Hill'sin tai Rc:n edustaja, jotka luonnollisesti markkinoivat niitä omia merkkejään parhaimpina kaikista. Minä kävin kerran koiranruokintaluennolla, jonka luennoitsija oli Eukanuban tuotekehittelyssä näpertävä proffa, ja yhtä Eukanuba-mainostahan se koko luento oli. Jos en mitään muuta ole tässä vuosia koiran ruokintaan ja ruokiin perehtyneenä oppinut, niin ainakin se, että markkinapuheisiin pitää suhtautua varauksella ja käyttää myös sitä kuuluisaa maalaisjärkeä sekä etsiä itse oikeasti tutkittua tietoa, koska sitä ei näiltä ruokamerkkien edustajilta saa. Sanotaanhan sitä Pedigreetäkin hyväksi ruuaksi, mutta vilkaisu ainesosaluetteloon paljastaa millaista kuraa se todellisuudessa on.
   Oma koirani syö raakaa, mutta toisinaan se saa myös nappuloita reissuruuan muodossa. Syötän Canagania, Carnilovea, Orijenia, jotka kyllä maksavat pikkasen enemmän kuin moni muu ape, mutta mieluummin maksan ruuassa laadusta ja hyvistä ainesosista kuin brändistä ja mainospuheista.

   Poista