keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Taigan ensiapulaukku

Tarkoituksenani on siis esittää meidän tarpeisiin sopiva ensiapulaukku, joka kulkee matkoilla ja mökeillä mukana.

- korvapuhdistusaine
- silmähuuhteluaine
- Tummeli rasva
- kynsisakset
- punkkipihdit
- Canikur -tabletit
- Aptus Nutrisal
- tassuside
- haavan puhdistusaine
- ampikyy-tabletit
- päivystävien eläinlääkärien numeroita
- pahoinvointipillerit

Yleisempiä haavereita koirilla

1. Pienet haavat = pintanaarmut
Verenvuoto voidaan tyrehdyttää painamalla haavakohtaa. Haavan ympäriltä suositellaan leikattavaksi karvoja pois, jotta alue pysyy siistinä ja helposti putsattavana. Haavaa voi puhdistetaa puhtaalla vedellä ja haavanpuhdistuaineella. Haava on hyvä suojata pienellä siteellä, joka tulee vaihtaa päivittäin. Näin koira ei pääse nuolemaan sitä. Isot, punoittavat, märkivät, tulehtuneet ja tassun pohjan haavat vaativat aina eläinlääkärin hoitoa. Herkkänä ja tarkkana ihmisenä kiikuttaisin Taigan eläinlääkäriin jo ihan pienestä haavasta.

2. Kyyn/ampiaisen pistos
Kyy pistää todennäköisimmin koiraa tassujen tai kuonon seudulle. Tutki koira huolella, jos epäilet kyyn pistosta ja etsi kahta lähekkäin olevaa reikää. Lisäksi kohta on yleensä turvoksissa ja arka. Oireina koiralla ilmenee uneliaisuutta ja voimattomuutta. Yritä estää koiraa liikkumasta turhaan äläkä koskettele puremakohtaa. Ampikyy-pakkauksen tablettia ei suositella enää annettavaksi koiralle, joten ensisijaisena hoitona on vietävä koira lääkäriin, jossa eläinlääkäri voi antaa koiralle nesteytystä sekä tarvittaessa vasta-ainetta.
Ampiaisen pistäessä yleisimmät oireet ovat kohdan turvotus, punoitus, kuumuus ja arkuus. Koira voi olla myös väsynyt, oksennella sekä kuolata. Yleisesti yhden ampiaisen pistos ei ole kauhean vaarallinen ja tilanne laantuu, kun pitää koiraa levossa ja tarkkailee. Jos tilanne vaikuttaa pahalta vie koira eläinlääkäriin!
Viimeisimmässä kääpiösnautseri lehdessä oli hyvä juttu ja kuvaus kyyn puremista!

3. Akuutti ripuli/oksentaminen
Yleisempiä koiraa koettelevista sairauksista. Ripuli menee yleensä itsekseen ohi muutamassa päivässä. Jos oireita jatkuu yli 2 vuorokautta, ripuli on erittäin rajua tai koira pääsee kuivumaan vie koira eläinlääkäriin. Meillä ripulin hoidossa on mukana Canikur-tabletit pakkuksen ohjeistuksen mukaan sekä Aptus Nutrisal-jauhe, jota lisätään juomaveteen. Ripulin aikana suositellaan ns. 'rajoitettua ruokintaa' eli annetaan koiralle vatsaystävällistä ruokaa, kuten hapanmaitotuotteita, vettä, keitettyä riisiä, tonnikalaa, yrjölän puuroa tai muuta vastaavaa.
Oksentamisen koitohoidossa meillä käytetään pahoinvointipillereitä, Aptus Nutrisalia vedessä sekä vatsaystävällistä ruokaa. Jos tilanne ärtyy pahaksi vie koira eläinlääkäriin.

4.Myrkytystila
Koira voi saada myrkytystilan esimerkiksi ksylitolista, suklaasta, erilaisista pieneläinten häätömyrkyistä (rotanmyrkky, muurahaismyrkky). Näkyvät oireet voivat esiintyä vasta muutaman päivän jälkeen myrkyn syömisestä, osa oireista voi ilmetä lähes heti.  Oireita ovat hengitysvaikeudet, vapina, kuolaaminen, oksentaminen, voimattomuus, vatsan turpoaminen,
Myrkytysepäily vaatii aina kiireellistä lääkärin hoitoa!

Olen koonnut itselleni pienen listan tiettyjen sairauksien ja tapaturmien varalle. Listasta löytyy esimerkiksi yleisimmät oireet ja vaikutukset. Tuntuu enemmän turvalliselta kun on itsellä jokin haju, mitä voi tapahtua. Eläinlääkäri on meillä kuitenkin aina se ykkösvaihtoehto, koska klinikalle voi aina soittaa ja hätätapauksessa ajankin saa nopeasti.  Myöhemmin tulossa kuva meidän ea-laukusta ja tarvikkeista tarkemmin. =)

Lähteitä:
http://www.elainlaakariin.fi/akuutti-koiran-ripuli/
http://www.avainapteekit.fi/elaimet/koiran-haavan-hoito
http://www.elainlaakariin.fi/kyyn-purema/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti