tiistai 13. marraskuuta 2012

Narttujen sterilisaatio (osa2)

Tässä siis vähän tarkemmin narttujen leikkauttamisesta, koska satun itsekin omistamaan nartun. Olen ajatellut leikkauttaa Taigan ensi keväänä tai mahdollisesti seuraavien juoksujen jälkeen. Se tulee helpottamaan agility treenaamistamme ja muuta kotielämää. Edellisistä juoksuista Taigalla on parhaillaan menossa valeraskaus ja koira on niin lässykkä, väsynyt ja haluton edes lenkille lähtemään. Ei kai sen koiran elämän tälläistä pitäisi olla? Nyt kuitenkin asiaan.

Taiga tosiaan nukkuu välillä ihan vieressäni peiton alla kuorsaten äänekkäästi. 

Narttujen strelisaation on huomattavasti suurempi leikkaus kuin uroskoirien kastrointi. Toimenpiteessä nartulta poistetaan munasarjat ja (mahdollisesti) kohtu. Kyseessä on suurempi leikkaus, pidempi nukutus, isompi haava ja näin ollen myös suurempi hinta maksettavaksi. Leikkauksen ei pitäisi erityisesti vaikuttaa nartun käytökseen. Nartusta voi tulla iloisempi/positivisempi jos juoksujen kanssa on ollut jotain ongelmia (juoksujen tiheys, valeraskaudet, mahdolliset kohtutulehdukset...)

PLUSSAT
- juoksut jää pois
- ei valeraskauksia
- narttujen ja urosten pitäminen samassa taloudessa helpottuu
- jos leikataan, kun koira on alle 2,5 vuotta se vähentää riskiä nisäkasvaimiin
- eliminoin kokonaan kohtutulehdusriskin
- poistaa (alle 0,5%) riskin saada kohdun, kohdunkaulan ja munasarjojen kasvaimia
- vähentää perianaalialueen fisteleitä (=paisemuodostumia)
- jos koiralla epilepsia, sokeritauti tai sikaripunkki (pieni loinen, joka elää koiran iholla) suositellaan leikkausta

MIINUSTA
- energian tarve pienenee hormonitoiminnan aiheuttamana, joten koira voi lihota helpommin
- jollain koirilla ilmenee virtsankarkailua (etenkin  suuret rodut)
- turkin laatu voi huonontua (snautsereille voi tulla enemmän pohjavillaa--> turkki muuttuu pehmeämmäksi, vaikeampi hoitaa)
- mahdolliset leikkauskomlikaatiot ja riskit nukutuksessa


Tässä taulukoitu muutamia eläinlääkäreitä lähialueelta. Hinnat on katsottu alle 15 kilosen koiran kohdalta.
Useimmilla eläinklinikoilla ei ollut hintatietoja tai lääkkeistä mainintaa internet sivuilla. Pääsääntöisesti kuitenkin toimenpiteessä käytettävät lääkkeet kuuluu hintaan ja kotona annettavat (esim.särkylääkkeet) eivät kuulu. Taulukkoon olen merkinnyt kuuluu, jos kotona annettavat lääkkeet on jo laskettu hintaan. Pahoittelen kuvan huonoa laatua, joka muuttui kun tallensin sen exceliltä koneelle kuvamuotoon.

Kuten taulukosta voi huomata on Haarajoen eläinklinikka halvin paikka leikkauttaa narttu. Eräs tuttu kävi siellä leikkauttamassa muutama vuosi oman koiransa ja oli hyvin tyytyväinen palveluun ja eläinlääkärin työhön. Itsekin olen käyttänyt marsujani siellä eläinlääkärissä aikoinaan ja tämä eläinlääkäri Manninen vaikutti asialliselta ja osaavalta henkilöltä. Sinne siis tiemme mahdollisesti käy ensi keväänä. Ja vielä vinkkinä, mikä on hyvä varmistaa ennen leikkausta: sulamattomat tikit vai itsestään sulavat versiot? Meille on suositeltu tuttujen kokemusten perusteella enemmän sulamattomia tikkejä eli poistettavia versioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti