keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Säässä kuin säässä


Piikkistä oloa, sanoi piikkisika.

Vetistä, väitti vesirotta.

Tuulista, tuumi tuulihaukka.
Pilvistä, sanoi pilvi ja satoi,
joten se on ainakin totta
mitä sanoi vesirotta.Suomen kelissä ja säässä saa ulos lähtiessä aina miettiä pukeutumistaan. Välillä jopa koiran pukemista.
Etelä-Suomessa pärjää nykyään pitkälti hyvillä sateenkestävillä ulkovaatteilla. Muutama viime talvi on ollut leuto, suorastaan huono ja vetinen. Toki on myös päiviä kun pakkanen paukkaa, mutta vuodessa ne jäävät vähemmistöön. Itse en ole juurikaan tarvinnut muuta kuin hyvät coretexit ja vedenkestävän ulkoiluasun. Asun alle laitan säänmukaisesti kerroksia. Talvella minulla on käytössä kevyt toppahousut ja laskettelutakki sekä ohuempi kevyt toppatakki. Siltikin välillä seison peilin edessä ja marisen siitä, kun ei ole mitään päälle laitettavaa, hassua.

Taigan vaatevarasto on pieni. Meiltä löytyy yksi sadetakki, kaksi heijastinliiviä, fleece ja peruspomppa. Vaatteita tarvitaan eniten nyppimisen jälkeen, kun neidin oma karva ei riitä. Taiga inhoaa takkejaan eikä suostu tulemaan kahta metriä lähemmäksi niitä. Heijastinliiviä käytetään päivittäin, mutta kiitos Milliset se on kevyt ja hyvin istuva koiran omilla tiedoilla. Millisetiltä saa tilattua mittatilauksella erilaisia haalareita, fleeejä ja vaatteita. Itselläni on tällä hetkellä vain heijastinliivi, johon on painettu koiran nimi ja puhelinnumero. Muistelisin, että maksoin liivistä 25-30 euroa. Todella kätevä, voin vain suositella.
Työni puolesta omistan ulkoiluvaatteita reilusti. Tällä hetkellä minulla ainakin kahdet kappaleet kaikkea. Toinen puolikas on sijoitettuna töihin ja toinen löytyy kotikaapistostani.

Omistan
- kahdet coretex kengät, lyhyt- ja pitkävartiset
- kaksi sateenkestävää takkia ja ulkoiluhousut (vesipilari 5000>)
- softshell takki ja kuoritakki
- kaksi fleece kerrastoa
- kolme aluskerrastoa
- toppavaatteet (kaksi takkia ja kahdet housut)
- neljät lenkkarit (nikea, adidasta)
- kumisaappaat
- kasa hanskoja, pipoja (myös vedenkestäviä) ja huiveja
- heijastinliivi ja kasa heijastimia
- otsalamppu (on muuten kätevä mökkioloissa ja pimeällä tumman koiran kanssa)

Mielestäni koiran omistajilla on pääsääntöisesti ulkoiluvaatteet hyvässä kunnossa. Koirien kanssa tulee vietettyä paljon aikaa ulkona ja se ei ole missään mielessä mukavaa huonoissa varusteissa. Vai olenko ihan väärässä? 

Jos pitäisi listata sanoisin, että hyvät coretex-kengät ovat mielestäni koiran omistajan tärkein varuste. Lenkkeily on pääsääntöisesti Taigan kanssa kävelyä, joten yhden päivän aikana voi kertyä monia kilometrejä tallattavaksi. Huonoilla tennareilla tallustaminen ei tulisi kuuloonkaan jo ihan omia jalkaparkoja ajatellen. Syksyisin ja talvisin käytän varrellisia coretex-kenkiä ja kesällä käytössä on vastaavat lyhytvartiset coretex-kengät. Talvella lisään kenkiin vain villasukat tai paksummat urheilusukat, joten niillä selviää kovatkin pakkaset.

Kesälenkkeilyyn sopivat vaatteet aiheuttavat ainakin minulle päänvaivaa. Löydän itseni usein miettimästä vaatekertaa johon en joko tukehdu tai jossa ei tule kylmä viileämmällä säällä. Vaakakupissa painaa myös vaatteiden hienous, entä jos koira hyppii niihin kuratassuilla tai niihin tulee reikä jostain oksasta. Metsäulkoiluun tarkoitettuja kesävaatteita kaapistani löytyy erittäin huonosti, joten olen huono sanomaan mitään. Ostoslistalle kirjaisin kangascapreja, urheiluhousuja sekä ohuemmat tuulihousut. 

Koirien vaatteissa ymmärrän välttämättömyyksiä, kuten nakukoirien vaatettamista, käyttö- ja harrastukoirien suojaamista. Maailmalla vallitseva koiranvaatebisnes ei ole minunlaisia varten. En voisi kuvitella ostavani koiralleni enemmän ja kalliimmalla vaatteita kun itselleni. Tuntuisi myös hyvin oudolta pitää koiralla vaatteita sisätiloissa. Joskus jopa panta sisällä on liikaa, kun oma silmä ei ole siihen tottunut. 

Muutama kuva Monacon shoppailukadulta, tähän liikkeeseen en astunut jalallakaan. Brändi oli suunnattu selkeästi rikkaille turisteille lemmikeineen. Ja mikä parasta näin monia vastaavia liikkeitä Ranskassa, mutta suurin osa mainosti tuotteitaan vain pienille koirille. Niille (minun päässäni) hienoille pikku puudeleille ja fifeille, jotka räksyttävät ja murisevat omistajan käsivarsilla. Kuvan liike sijaitsi Monte Carlon kasinon vieressä, joten voitte kuvitella hintatason. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti